От днес всичко в Хърватия ще се заплаща само в

...
 От днес всичко в Хърватия ще се заплаща само в
Коментари Харесай

Хърватия окончателно замени куните, вече ще се плаща само с евро

 От през днешния ден всичко в Хърватия ще се заплаща единствено в евро, откакто тази нощ завърши двуседмичният гратисен интервал, в който хърватите можеха да употребяват редом и двете валути - куни и евро.

За Хърватия 1-ви януари 2023 година е историческа дата, защото страната стана 20-ият член на еврозоната и 27-мата страна в шенгенското пространство. За първи път страна членка на Европейски Съюз в един и същи ден се причисли към европейския валутен съюз и към пространството за пътувания без граничен надзор в Европа.

Хърватия е член на евросъюза от 2013 година, одобри проект за въвеждане на еврото през 2017 година, а три години по късно (през 2020 г.) дружно с България влезе в така наречен чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II).

От началото на годината до тази нощ в Хърватия разплащанията се правиха редом в куни и в евро. Рестото се връщаше наложително в евро, с цел да може последователно куната да бъде изтеглена.

Още при започване на септември 2022 година цените на всички артикули бяха оповестени и в двете валути. Обменният курс беше закрепен на 7,53450 хърватски куни за евро.

До 31 декември 2023 година хърватите ще могат да обменят банкноти и монети в куни за банкноти и монети в евро в пощенските служби, комерсиалните банки и Финансовата организация, напомня bTV. В рамките на една транзакция гратис могат да се обменят не повече от 100 банкноти и 100 монети в куни.

От 2024 г. хърватската централна банка ще обменя гратис банкноти куни без времево ограничаване, само че монети ще бъдат одобрявани единствено до 31 декември 2025 г.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР